Здравей
Потребител:

Парола:


Помни ме

[ ]
[ ]
[ ]
Онлайн
Гости: 1
Регистрирани: 0
На тази странница: 1
Регистрирани: 479, най-новият: eth
counter
Tyxo.bg counter


website tracker
Паяжината на Шарлот
Преди близо две години, още се подмотвах из Кипър, та един ден с натежали от скука крака се завлякох с детето до чарити шопа в наше село. Там можеше да намериш всичко без храна и автомобили. В тоя магазин не само англичани, но и много кипърци оставяха къде дрехи, къде техника, къде перденца, колички, дрехи, обувки. Бе нещо като 1001 стоки. Имаше огромна секция книги, която постоянно се допълваше от туристите, които нямаха място за книги в багажа за обратно. Намираха се ценни двд- та. Загледах книгите без да търся нещо конкретно.

[Публикувано от VirginBlack]

[ Прочети още ... ]
Публикувана от rambius - сряда 28 декември 2011 - 19:24:45 | Коментари: 19 |изпрати на приятел изглед за печат LAN_NEWS_24
Коментари
Паяжината на Шарлотrambius | 28 дек : 19:34

Коментари: 131


Отговори на това
За мен беше удоволствие да го прочета.

Паяжината на ШарлотReKichka | 29 дек : 04:46
[ ебач без вазелин ]
Коментари: 96

Регистриран на: 26 ное : 02:24
Отговори на това
Позачудих се, дали изобщо да пиша коментар, защото когато човек си реши, че не може да си отвори кепенците, дори и да са пластмасови-пак не ги отваря.
Т.е. едва ли изобщо ще се вникне в това, което искам да кажа.

Странно е, че с много хора уж живеем на една Земя, а сме в коренно различни светове.
В моя свят не смятаме прасето, паяка и плъха за ненавиждани и грозни животни. В моя свят явно няма много"големи", защото смятаме, че и растенията имат душа, както и камъните.
За мен егото е да се обидиш на някой, защото ти е казал истината.Егото е да обвиняваш хората, че не са такива, , каквито очакваш да бъдат.
Какво е мерилото за нормален, истински честен човек?
Знаеш ли,да си добър е нещо, което не се учи, а идва отвътре.
Радвам се, че книга, която учи на такива красиви неща е попаднала в теб и искаш да я споделиш с другите, но аз не мисля, че повечето хора са кофти...да речем, че има голяма част от тях, които са спрели за мъничко да чуват душата си.

П.П. Два пъти са се опитвали да убият детето в мен. Вторият път почти успяха-реанимирах го дълго време.
Имам силна защита, но той се промъкна, каза че е добър, спечели доверието, погали детето....после му бръкна в гащите, еба го в гъза и го хвана за гушата. То се разплака, а той седеше отсреща с хората от неговия свят и се смееха на слабоста. Аз просто си помислих : Убиец! Объркан и страхлив!

Ре: Паяжината на ШарлотVirginblack | 29 дек : 05:56
[ разработен/а ]
Коментари: 152

Регистриран на: 24 ное : 06:53
Отговори на това
Казваш, че в твоя свят е така, че всичко е хубаво...но говориш или за скръб и обида, нанесена ти не от друг , а именно от хора. И всъщност аз тук говоря за книгата и ценностите, които припомня. Не за себе си или за теб, не за някой друг. В случая не трябва да се гневиш на мен, а на Уайт, ама той почина. Все пак не си чела книжката, нали така, понеже ще на пазара на 10 януари. Ако се решиш да я прочетеш,можем да я коментираме.

Ре: Ре: Паяжината на ШарлотReKichka | 29 дек : 06:00
[ ебач без вазелин ]
Коментари: 96

Регистриран на: 26 ное : 02:24
Отговори на това
Аз ще прочета книгата.
Човек, на никого не се гневя. Честно! Няма гняв в мен..просто хората около мен не са такива, каквито ги описваш в изложението.
Два или три пъти съм имала сблъсък с такъв тип хора, затова смятам, че са рякост.

П.П. Гняв имаше преди 1-2 години, но не се гордея с това, че съм му позволила да ме завладее.

Ре: Ре: Ре: Паяжината на ШарлотVirginblack | 29 дек : 07:32
[ разработен/а ]
Коментари: 152

Регистриран на: 24 ное : 06:53
Отговори на това
Пак не ме разбра, не аз, той ги описва такива...с изживяното си и забравено детство.

Ре: Ре: Ре: Ре: Паяжината на ШарлотReKichka | 29 дек : 07:39
[ ебач без вазелин ]
Коментари: 96

Регистриран на: 26 ное : 02:24
Отговори на това
Да...не разбирам.
Той ли смята прасето, плъха и паяка за най-грозните и ненавиждани животни?
Неговите познати ли ненавижат плъхове?
Той ли казва, че романът е за пошлостта на човеците?

Ре: Ре: Ре: Ре: Ре: Паяжината на ШарлотVirginblack | 29 дек : 11:22
[ разработен/а ]
Коментари: 152

Регистриран на: 24 ное : 06:53
Отговори на това
Фърн побягна навън, бутайки стола, препречил пътя й. Тревата бе росна и земята ухаеше на пролет. Гуменките й бяха подгизнали и джвакаха когато успя да настигне баща си.
- Моля те, не го убивай! – изхлипа тя. – Не е честно.
Мистър Арабъл спря.
- Фърн, – каза нежно той – ще трябва да се научиш да се контролираш.
- Да се контролирам? – викна Фърн. – Това е въпрос на живот и смърт, а ти ми говориш да се контролирам. – Сълзи покапаха по бузите й и тя сграбчи брадвата и се опита да я изскубне от ръцете на баща си.
- Фърн, – каза мистър Арабъл – знам малко по-добре от теб как се гледат новородени прасенца. Едно болнаво недоносче създава проблеми. Бягай сега!
- Но това е толкова несправедливо! – изплака Фърн. – Прасенцето не е виновно, че се е родило малко, нали? Ако аз се бях родила мъничка, щеше ли да убиеш и мен?
Мистър Арабъл се усмихна:
- -Разбира се не – каза той, свел с любов поглед към дъщеря си. – Но това са съвсем различни неща. Момиченце е едно нещо, а малко прасе изтърсак – съвсем друго.
- Не виждам никаква разлика -отвърна Фърн, все така увесена на брадвата. – Това е най-ужасната несправедливост, която някога съм чувала„Е, имам си нов приятел”-помисли той – „Но какво рисковано приятелство е това! Шарлот е жестока, безмилостна, хитра, кръвожадна – всичко, което не харесвам. Как мога да се науча да я обичам, макар че е красива и разбира се така умна?”
Уилбър просто изживяваше всички съмнения и страхове, които идват с всяко едно ново приятелство. След време той щеше да проумее, че е бил в пълна заблуда относно Шарлот. Под нейната доста смела и жестока външност тя носеше едно нежно сърце и щеше да бъде предан приятел до самия край


Плъхът нямаше никакъв морал, никаква съвест, никакво благоприличие, не бе закърмен с добрина, нямаше никакви угризения, никакви възвишени чувства, никаква дружелюбност, никакво нищо.


- Ох, как не обичам да казвам лоши новини – засуети се овцата – но, все пак е добре да знаеш, че те угояват, защото се канят да те убият, ето защо.
- Канят ме да ме какво? – изпищя Уилбър, а Фърн замръзна на столчето си.
- Да те убият. Да те превърнат в бекон и шунка – продължи старата овца. – Почти всички прасета биват убивани от стопанина си щом дойде студеното време. Това си е чиста конспирация, при това не е нищо ново да те убият по Коледа. Всички са в заговора – Ларви, Зукерман, дори Джон Арабъл.
- Мистър Арабъл? Бащата на Фърн?
- Разбира се. Когато се коли прасе, всеки помага. Аз съм стара овца и виждам това всяка година, цялата тая работа, по един и същи начин, година след година. Арабъл идва с неговата двуцевка и стреля...
- Спри! – изкрещя Уилбър. – Не искам да умра! Някой да ме спаси! Спасете ме!
Фърн бе готова да скочи, когато се чу глас.
- Тихо, Уилбър! – каза Шарлот, която бе слушала целия този ужасен разговор.
- Не мога тихо! – пищеше Уилбър, бягайки нагоре надолу като обезумял. – Не искам да бъда убит! Не искам да умра! Вярно ли е това, което казва старата овца, Шарлот? Вярно ли е, че ще ме убият когато дойде студеното време?
- Ами старата овца е в тая ферма от бая време – каза Шарлот, подръпвайки замислено крайчетата на мрежата си – Виждала е много пролетни прасета да идват и да си отиват. Ако тя казва, че планират да те убият, аз съм убедена , че е вярно. Това също е и най-мръсния трик, за който съм чувала. Какво ли не са способни да измислят хората?
Уилбър избухна в сълзи:
- Не искам да умра – стенеше той. – Искам да остана жив, точно тук в моята удобна купчина тор, с всичките си приятели около мен. Искам да вдишвам прекрасния въздух и да лежа под прекрасното слънце.
- Със сигурност вдигаш прекрасен шум – каза рязко старата овца.
- Не искам да умирам! – изпищя Уилбър и се хвърли се с рев на земята.
- Ти няма да умреш – отсече Шарлот.
- Какво? Наистина ли? Кой ще ме спаси?
- Аз – каза Шарлот.
- Как? – попита Уилбър
- Това вече предстои да се обмисли. Но аз ще те спася и искам незабавно да се успокоиш. Държиш се като бебе. Спри да ревеш! Не понасям истерии.


Най-после, една сутрин към средата на юли това се случи. „Разбира се! Колко елементарно!” помисли си тя. – „Начинът да се спаси живота на Уилбър е да се изиграе някой номер на Зукерман. След като съм достатъчно умна да излъжа една буболечка, повече от сигурно е, че мога да излъжа един човек. Хората не са така умни като буболечките.”

- О, не, не го разбирам – каза доктор Дориан. – Но като се заговорихме за това, не разбирам как поначало паякът се е научил да плете мрежа. Когато думите се появиха в паяжината, всички казваха, че това е чудо, но никой не отбеляза факта, че паяжината сама по себе си е чудо.
- Че какво чудно има в една паяжина? Не разбирам защо казваш, че една паяжина е чудо, като паяжината си е само паяжина и нищо повече – каза мисис Арабъл.
- Опитвала ли си някога да изплетеш паяжина? – попита доктор Дориан.
Мисис Арабъл се понамести сконфузено в стола.
- Не, но мога да изплета чорап и да избродирам каренце – отвърна тя.
- Разбира се, че можеш!-продължи лекарят – Но някой те е научил, показал ти е, нали така?
- Майка ми ме научи.
- Е, кой тогава е научил паяка? Един малък паяк може да плете без никакви предварителни инструкции. Не мислиш ли, че това си е чудо?
- Предполагам, че е така – каза мисис Арабъл. – Не бях се замисляла за това от тази гледна точка. Все пак не разбирам как тези думи се появиха в мрежата. Не го разбирам, а аз определено не харесвам неща, които не мога да разбера.
- С всички нас е така – въздъхна докторът. – Аз съм лекар. Лекарите следва да разбират всичко. Но аз не разбирам всичко и няма никакво намерение да позволя това да ме тревожи.
Мисис Арабъл изглеждаше доста неспокойна и нервна:
- Фърн казва, че животните си говорят помежду си. Докторе, вярваш ли, че животните говорят?
- До сега не съм чул някое животно да ми казва нещо – отвърна той. – Това обаче не доказва нищо. Напълно е възможно някое животно да ме е заговорило по най-вежлив начин и аз да не съм го чул, понеже не съм обърнал достатъчно внимание. Децата обръщат повече внимание от големите. Ако Фърн казва, че животните във фермата говорят, аз съм доста склонен да вярвам, че това е така. Може би, ако хората говореха по-малко, животните биха говорили повече. Хората бърборят безобразно много. Вярвай ми.

- Това е прасето! – каза мистър Арабъл.
- Удивителен е! – каза Ларви.
- Много е сияен! – каза Фърн, спомняйки си деня, в който той се роди.
- Е, поне е чист – каза мисис Зукерман. Млечното масло със сигурност свърши работа.
Мистър Арабъл огледа внимателно Уилбър.
- Да, той е чудесно прасе – каза той. – Не е за вярване, че беше изтърсака измежду всичките новородени. – Ще имаш бая излишна шунка и бекон, Хоумър, когото му дойде времето да заколиш това прасе.
Уилбър чу тези думи и сърцето му почти спря.
- Мисля, че ще припадна! – прошепна той на старата овца, която гледаше.
- Наведи глава надолу!-каза му тихичко тя. – В главата ти трябва да влезе кръв!
Уилбър падна на колене с цялата си тежест. Очите му се затвориха.
- Вижте! – изпищя Фърн – Той припада!


Не те разбирам как можеш да спориш за нещо, което не ти е познато??? Всъщност разбирам. Нито те карам да четеш нито те карам да харесваш, ама да се изказваш за нещо, което не ти е познато не ти ли се струва малко ...де да знам и аз. Пуснах есето тук, не за да се чистя от кал и плюнки, а за да го видят хора, на които идеята да имат книжката би им допаднала. Ама и това не би. И то само защото съм го пуснала аз. Мисля, че би имала съвсем друго мнение, ако беше пуснато от друг. Ще те помоля да пренесеш личните си нападки във форума, а не тук.

Ре: Ре: Ре: Ре: Ре: Ре: Паяжината на ШарлотReKichka | 30 дек : 02:59
[ ебач без вазелин ]
Коментари: 96

Регистриран на: 26 ное : 02:24
Отговори на това
Явно не ме познаваш, за да мислиш, че мога а имам лични нападки към теб.
Говорим на различни езици-няма смисъл.Ти си решила, че аз не те харесвам и нарочно те нападам.
Аз пък съм решила, че смяташ хората за ужасни същества, срещу които трябва да се борим.
Смяташ, че разбираш неща, за които всички други са слепи.
Всъщност аз нямам отношение към теб, защото никога не съм те вижала, а и избягвам да съдя хората напоследък.
Аман...просто изказах мнение по отношение на изложението, което по никакъв начин не беше представено, като цитат.
Аз пък смятам, че ти в един определен момент се изгадняри спрямо мен и то знам, каква е причината.
Да сте живи и зрави! Приказките, които очернят някого са пак приоритет на хората.

Ре: Ре: Ре: Ре: Ре: Ре: Ре: Паяжината на ШарлотVirginblack | 30 дек : 04:04
[ разработен/а ]
Коментари: 152

Регистриран на: 24 ное : 06:53
Отговори на това
To не е цитат, на базата на пуснатите цитати съм направила изложението, на базата на цялата книга съм направила есето, а ти пак продължаваш с твоето. И защо въртиш постоянно около себе си??Самата ти казваш колко си била наранявана от хората, ама дали ти е било хубаво?? Сега есето няма да го поправям за твоя вкус. Така е минало за публикация и така ще остане. Все пак са го оценили хора, които са чели книгата.
Знаех си че точно заради тези неща, не биваше да го пускам тук, точно и само заради теб. Киче, абе дали ше има ден , в който да не омаловажаваш труда на хората, които не харесваш???

Ре: Ре: Ре: Ре: Ре: Ре: Ре: Ре: Паяжината на ШарлотReKichka | 30 дек : 04:14
[ ебач без вазелин ]
Коментари: 96

Регистриран на: 26 ное : 02:24
Отговори на това
АААААААААААААААА нямам отношение към теб, ама никакво!
Нито ми харесваш, нито не ми...ЗАЩОТО НЕ ТЕ ПОЗНАВАМ!
Не ти омаловажавам труда, а си казвам мнението.
Писнало ми е от хора, които викат само "Евала", дори царят да е гол.
Мисля, че сама знаеш, че си талантлив автор и няма смисъл да ти го казвам/ но явно е полезно/.
Казах това, което ми направи впечатление.....това е.

Ре: Ре: Ре: Ре: Ре: Ре: Ре: Паяжината на ШарлотVirginblack | 30 дек : 04:13
[ разработен/а ]
Коментари: 152

Регистриран на: 24 ное : 06:53
Отговори на това
И друго, помолих те да пренесеш у форума из темите някъде спама. Не ми се ще да се осере и това, като всяко нещо, което съм пускала в тя форум. Добре, че не разчитам на тукашната ... подкрепа. От теб пък не съм очаквала, че ше се захванеш да анализираш нещо, за което нямаш и най- малка представа. Сигурно ако пусна есе за закона на Архимед и там ще си в опозиция, че няма такъв закон. Бе да се намираш на работа.

Ре: Ре: Ре: Ре: Ре: Ре: Ре: Ре: Паяжината на ШарлотReKichka | 30 дек : 04:19
[ ебач без вазелин ]
Коментари: 96

Регистриран на: 26 ное : 02:24
Отговори на това
Не съм мислела, че разчиташ на утвърждение от тук за това, че си добър автор.

Ре: Ре: Ре: Ре: Ре: Ре: Ре: Ре: Ре: Паяжината на ШарлотVirginblack | 30 дек : 06:56
[ разработен/а ]
Коментари: 152

Регистриран на: 24 ное : 06:53
Отговори на това
Абе айде вземи се спри бе! Не съм аз автора. 45 милиона продадени копия, па се намери един да критикува и книжката е то без да е чел книгата. То всъщност когато книжката е излязла преди 72 години, се е намерила една българка за жалост с твоите разсъждения, та критиката я оплюва масово по първоначално подаден сигнал. Няква Николова. И въпреки това книжката стига до хората през главата на критиката, която сега пее друга песен и аудионигата четена от самия Уайт е била забранена да се слуша в кола в Америка, ама 1991 година е била най- продавана аудиокнига също. Тя Опра проста и тя, та се захванала да озвучава филма. 45 МИЛИОНА ПРЕДИ ДА ИЗЛЕЗЕ ФИЛМА на 23 езика и в класациите седи пред Малкия Принц. Щото всичките са прости сигурно. Какво лошо намери в желанието ми да разкажа на хората за тая книга не те знам. Ти сигурно си знаеш. Какво да ти кажа. Пиши си...

Ре: Ре: Ре: Ре: Ре: Ре: Ре: Ре: Ре: Ре: Паяжината на ШарлотReKichka | 30 дек : 08:45
[ ебач без вазелин ]
Коментари: 96

Регистриран на: 26 ное : 02:24
Отговори на това
БАСИ...НЕМОГА
НИЩО ЛОШО НЕ НАМИРАМ...ДА СИ ЖИВА И ЗДРАВА
МНЕНИЕ КАЗВАМ-МНЕНИЕ
ЗА ЕСЕТО МНЕНИЕ...НЕ ЗА КНИГАТА
МНЕНИЕТО Е НЕЩО, КОЕТО Е ХУБАВО ВСЕКИ ДА ГО ИМА

Ре: Паяжината на Шарлотstaran | 29 дек : 12:19
[ разработен/а ]
Коментари: 13

Регистриран на: 14 окт : 14:11
Отговори на това
Кичке, да си добър не ти идва от вътре. Това е избор на всеки. Да бъде добър или не.. според ситуацията, според обкръжението и т.н. Хубаво е, че ти си решила да бъдеш добра, но я се запитай, винаги ли си такава?, с всеки.. независимо какво ти причинява или как... невярвам. Съжалявам, но според мен няма светци измежду хората. Колкото и да сме различни, всички изпитваме едни и същи чувства и това да ги прекриеш или преглътнеш, или подадеш и другата буза не те прави различна, просто показва, че си господар на чувствата си и умееш да ги контролираш.

Ре: Паяжината на Шарлотzliq_konoshtip | 27 окт : 14:00
[ напъпил/а ]
Коментари: 5

Регистриран на: 27 окт : 13:25
Отговори на това
ма тва "еба го в гъза" в буквалния смисъл ли?

Паяжината на Шарлотstaran | 29 дек : 12:08
[ разработен/а ]
Коментари: 13

Регистриран на: 14 окт : 14:11
Отговори на това
Аз също я прочетох Върдж, за което искам най-искенно да ти благодаря, че ми я прати. Определено книжката учи на много житейски ценности в това доста поискривенно от към ценности общество в което живеем. Полезна е за младите, без съмнение... за по-зрелите също, тъй като ги кара да се позамислят поне, ако са "загубили пътя" един вид.

Ре: Паяжината на ШарлотVirginblack | 29 дек : 12:19
[ разработен/а ]
Коментари: 152

Регистриран на: 24 ное : 06:53
Отговори на това

Паяжината на ШарлотIseeyou | 08 апр : 18:15
[ девствен/а ]
Коментари: 1

Регистриран на: 08 апр : 18:10
Отговори на това
Wie kakwo pushite..??!


Трябва да се логнете за да пуснете коментар на този сайт - ако не сте регистриран потребител кликнете тук за регистрация
Анкета

Дебел/а ли сте?

Само съм чувствително и пленително закръглен/а

Прилично дебел/а съм

По Коледа се притеснявам да не ме объркат и заколят

Простак! Аз съм фин/а манекен/ка

То в тая криза как да надебелея

Тази анкета е ограничена само за регистрирани потребители

гласувания: 23 коментари: 1
Предишни анкети
RSS Публикации
Нашите коментари могат да бъдат показвани с ползването на RSS.
rss1.0
rss2.0
rdf
Latest Forum Posts
 16:46  PRESS PLAY !
 09:11  МЪРДАТЕ ..
 02:48  Честит П..
 08:23  избрахм..
 09:27  Е-бането..
 11:57  и тука е ..
 05:08  Толеран..
 05:07  Малко за..
 05:05  РЕВОЛЮЦ..
 04:28  Ако имаш..