Здравей
Потребител:

Парола:


Помни ме

[ ]
[ ]
[ ]
Онлайн
Гости: 2
Регистрирани: 0
На тази странница: 1
Регистрирани: 479, най-новият: eth
counter
Tyxo.bg counter


website tracker
Биология
wodolaz4o, вторник 11 декември 2007 - 14:01:51


 10.0 - 1 vote 
Коментари
uponex | 15 дек : 13:26
[ отворен/а ]
Коментари: 28

Регистриран на: 25 ное : 05:47
Отговори на това
http://duhovnost.blog.bg/viewpost.php?id=143442


Защо Далай Лама отхвърля Дарвинизма?

Защо Далай Лама отхвърля Дарвинизма?

© Превод на български М.Б.


Далай Лама няма проблеми с еволюцията по принцип. Но той ясно (въпреки, че тактично) отхвърля Дарвинизма (безцелната еволюция), като обяснение за историята на живота на земята. Все пак той го отхвърля по различни причини в сравнение с повечето Християни. Той не се притеснява от перспективата, че хората и маймуните може би са генетични братовчеди. Въпреки това той има 3 основни причини за съмнение.Първо – той не е съгласен, че развитието на Вселената е случайно. Вместо това Будизма поставя закона на кармата на същото място където Християните поставят Бога. Но законите на кармата изискват по-скоро причинност от колкото случайност. Далай Лама пише, че от философска гледна точка идеята, че тези мутации, които имат такива дълбоки и надалеч разпростиращи се импликации(намеси) се случват естествено не представлява проблем, но това което го поразява е убеждението на дарвинистите, че те са се случили напълно случайно, което не е едно задоволително обяснение. Това оставя отворен въпроса дали тази случайност бива разбирана, като едно обективно свойство на реалността или всъщност бива разбирана, като индикатор за някакъв вид скрита причинност. (стр.104)


Второ – той отхвърля идеята, че умът не е реален и че поради това съзнанието е една илюзия. Много хора не осъзнават, че централната аксиома (постулат, който е недоказуем и в когото просто се вярва) на материалистичната наука е, че умът е просто едно бръмчене създадено от невроните, което не притежава истинска сила да въздейства върху нищо. Това означава, че материалистите не просто казват, че няма Бог, но те също казват, че вие не съществувате(че няма аз). Но Далай Лама си дава сметка за това. Нещо повече – по време на един диалог с един учен материалист той е разказвал за единичния атом:- Аз казах на един учен: “Изглежда много очевидно, че поради промените в химическите процеси в мозъка – много от нашите субективни преживявания, като възприятията и усещанията могат да възникнат. Може ли някой да си представи обратното на този причинен процес? Може ли някой да твърди, че чистата мисъл сама по себе си може да окаже влияние върху химическите процеси в мозъка?” Аз питах дали поне концептуално не бихме могли да допуснем възможността за съществуването на възходяща и низходяща причинност.


Отговорът на учения беше доста изненадващ. Той отвърна, че тъй като всички умствени състояния възникват от физически състояния – не е възможно да възникне низходяща причинност. Въпреки, че от любезност аз не му отговорих по онова време, аз си помислих тогава, а и все още си мисля, че все още не съществува научна основа за такова категорично твърдение. Възгледът, че всички умствени процеси задължително представляват физически процеси е метафизично заключение, а не научен факт. Чувствам, че в духа на научното изследване е от критична важност да допуснем този въпрос да остане отворен и да не объркваме нашите заключения с емпиричните факти. (стр.128)


Далай Лама отделя голямо внимание и набляга на идеята, че вселената е с върхът надолу, а не с дъното нагоре(т.е.че духовния свят е първопричината на материалния, а не обратното – бел.пр.). За него умът е реален и творчески. Той е независим от материята. В това отношение той има напълно неотстъпчиви възгледи. Той още пише:- За да бъде изучаването на съзнанието пълно – ние се нуждаем от една методология, която си дава сметка не само за това което се случва на неврологично и биохимично ниво, но също и за субективното преживяване на самото съзнание. Дори когато се комбинират невронауките и бихевиоралната(поведенческата) психология – не хвърлят достатъчно светлина върху основното значение на една обективна преспектива взета от мнението на трети човек. Съзерцателните традиции (духовните съзерцателни традиции) в същото време притежават едно исторически базирано субективно изследване от първа ръка върху природата и функциите на съзнанието – и това е станало чрез едно трениране на ума в способността му да се фокусира по един дисциплиниран начин върху неговите собствени вътрешни състояния. (стр.141)
С други думи – нито един възглед за ума не е акуратен(точен), ако той пропуска аза във вас.Трето – той отхвърля идеята, че никой не притежава вродено в себе си чувството на състрадание (алтруизъм). Стриктния(строгия) Дарвинизъм разглежда алтруизма просто, като един начин чрез който твоите егоистични гени те насилват да ги разпространиш. Според дарвинизма вашите чувства са удобни илюзии, които ви помагат да разпространите гените си. Той признава, че някои от по-догматичните дарвинисти са предположили, че естествения подбор и оцеляването на най-яките може да се разберат най-добре когато се разглеждат на индивидуално генетично равнище. Тук ние виждаме една редукция на силното метафизично вярване в принципа на собствените интереси, която подразбира, че по някакъв начин индивидуалните гени се държат по егоистичен начин. Не знам колко от съвременните учени се придържат към такива радикални възгледи, но така както се представя настоящия теоретичен биологически модел – той не оставя никаква възможност за съществуване на истински алтруизъм. (стр.113)Далай Лама още пише:

Казаха ми, че всъщност съществувала цяла една дисциплина наричана “еволюционна психология”. До известна степен аз съм в състо
яние да видя в еволюционен план възникването на някой първични емоции, като вкопчване(привързаност), гняв и страх. Въпреки това... аз не мога да си представя как еволюционния подход може справедливо да постави местата на различните емоции при едно такова богатство от емоции, което се съдържа в емоционалния свят, както и субективното качество на преживяванията. (стр.181)

http://duhovnost.blog.bg/

БиологияIvankalpazan | 10 ное : 15:20
[ съзрял/а ]
Коментари: 8

Регистриран на: 24 ное : 13:21
Отговори на това
Тва кво общо има с биологията?

affordable wedding dressesАнонимен | 17 сеп : 22:53
Гост


Отговори на това
cheap wedding dress owned by Geisel Hotel group.It probably the most appealing and pleasant location exactly where you are able to remain in Munich.Apart from becoming a luxurious Hotel, it provides a wonderful view of Munichold city tea length bridal dresses . bridal dresses It also has its own Michelin Star restaurant and wine cellar, which enables you to host perfect drinks, breakfasts or lunches mermaid wedding dresses . . bridal dresses The central train station is close to towards the hotel cheap white dresses . lace wedding gowns . .Consequently, it;s a handy location to catch train for the citytour.The Hotel Knigshof has been conducting and arranging wedding functions for extravagant guests also as for all those guests who like secluded and tranquil weddings prom dresses 2012 . .The staff in the hotel is capable in customizing weddings.Consequently, you are able to consist of and exclude components inside your wedding as per your liking.It boasts of


Трябва да се логнете за да пуснете коментар на този сайт - ако не сте регистриран потребител кликнете тук за регистрация
Анкета

Дебел/а ли сте?

Само съм чувствително и пленително закръглен/а

Прилично дебел/а съм

По Коледа се притеснявам да не ме объркат и заколят

Простак! Аз съм фин/а манекен/ка

То в тая криза как да надебелея

Тази анкета е ограничена само за регистрирани потребители

гласувания: 23 коментари: 1
Предишни анкети
RSS Публикации
Нашите новини могат да бъдат показвани с ползването на RSS.
rss1.0
rss2.0
rdf
Latest Forum Posts
 16:46  PRESS PLAY !
 09:11  МЪРДАТЕ ..
 02:48  Честит П..
 08:23  избрахм..
 09:27  Е-бането..
 11:57  и тука е ..
 05:08  Толеран..
 05:07  Малко за..
 05:05  РЕВОЛЮЦ..
 04:28  Ако имаш..